Translate

torsdag 13 september 2012

Ojnareskogen

Reportage%20om%20Nordkalk

 Här är en dokumentär om kalkbrottet i Ojnareskogen, väldigt kort och väldigt intressant.
 Företaget Nordkalk som ska utföra arbetet verkar inte bry sig särskilt mycket om miljön. Inte nog med att de angav falska uppgifter om hur mycket skog de behövde avverka (Ojnareskogen är full med utrotningshotade arter och som miljöbalken egentligen har i uppgift att skydda)  läste jag idag också att de nyligen även blivit polisanmälda för att ha dumpat giftigt avfall i kalkbrottet.
Det här måste vi prata högt om!

Lite mer intressant läsning, här en debattartiken från aftonbladet



KONSUMENTMAKT

Mat i Sverige är så otroligt billigt om man jämför med Australien! Jag tycker att jag hör många som klagar här hemma om höga matpriser och fattar verkligen ingenting! Och den ekologiska varianten kostar ofta bara några kronor mer och det är det fantami väl värt (i Australien får man ofta lägga till några extra guldpengar!) 
Man kan även hitta riktiga produkter i affären, varor utan e-ämnen och man behöver inte stå och välja mellan vilken som verkar minst dålig. Jag läser alltid innehållsförteckningen på varenda vara jag lägger i kundvagnen, det ska vara bra råvaror och finns det att få lokalt eller svenskt ska det såklart inte bara vara paketerat i Sverige under ett välkänt varumärke, utan det ska även vara svenska varor i. 

Jag tror verkligen på det här med konsumentmakt. 
Vi påverkar miljö, människor och djur i hela världen genom vilka prylar vi köper och väljer att inte köpa. Det handlar inte bara vart ifrån de är utan även vem som gjort dem och hur mycket energi som går åt i processen. 
Man handlar helt enkelt bättre om man har lite kunskap med sig. 
Detta är så stort att jag får komma tillbaka till den här ämnet flera gånger känner jag! Men vill man veta mer nu finns det ju såklart jätte mycket information ute på nätet och i böcker på biblan!






tisdag 11 september 2012

2012 WHAT THE FUCK

Precis på Facebook.

Man får klicka på bilden så blir den större. 


LÄRA SIG MÅ BRA


Kanske har det med att göra att jag börjar bli äldre? Dagarna av hetsätning och ätstörningar är long gone och jag känner inte längre något större behov med att jämföra mina egna kroppsformer med Lindex eller HM-modellernas.  
Numera försöker jag istället ta hand om vad jag har, med eller utan kulmage, men fokusen är inte längre på utseendet, utan att må bra!

Jag vet att vad jag stoppar i mig påverkar inte bara kroppsformerna utan faktiskt hur jag mår både fysiskt och psykiskt.  Jag är inte en person som kan käka söta chokladpuffar till frukost och sen fungera på det, det leder snarare till blodsockerfall framåt förmiddagen.
Ordentlig frukost är en bra förutsättning för att jag varken ska känna mig slö eller totaldeppa ihop, samma gäller lunch och middag, med bra grejor i magen mår jag bättre helt enkelt! För mig handlar det inte om att äta en strikt diet, jag verkligen älskar kakor och glass och en ruta hembakat efter lunchen, det är vardaglyx som jag gärna inte blir utan.
Jag har istället lärt mig när jag mår bra av att äta glass och kakor. Jag kör numera på tumregeln ”efter en måltid och inte huvudmålet.” Då sticker inte mitt blodsocker upp i taket ..och dalar inte heller rakt ner efter en timme som får humör och energi med sig.

De senaste dagarnas brist på motivation och deppighet vet jag har en stor del till att göra vad jag har ätit och gjort. När jag inte tar hand om mig själv, inte alls bryr mig om mina egna behov känner jag inte heller att jag bryr mig om någonting till slut.
Det är inte så när jag glömmer en måltid att jag vill sluta att leva men ett bra exempel på det är när man under en lång period fokuserar på fel saker. Som när jag bodde i Sydney och festade och jobbade varje dag. Åt dåligt, motionerade dåligt och sov dåligt, livet efter ett tag tappar mening.
Jag vet att jag mår jävligt bra efter jag sovit ut, äter bra, motionerar och visst öl får mig också att må bra, men inte varje dag.
När jag tar man hand om mig själv mår jag bättre. Att ägna sig själv lite eftertanke och uppmärksamhet känner man sig också som en viktig person som förtjänar livet, man mår bra helt enkelt!
     
Barnkalas, vännen min fyllde 23år igår! Tårta är gott men tårta till middag är inget jag rekommenderar.



fredag 7 september 2012

JAG ÄR HEMMA

Hej Europa, Sverige, Skåne, Österlen och tonårsrummet!
Här dricker jag billigt svartvinbärste ur mina gamla loppiskoppar och äter danskt rågbröd med kravmärkt Kalles kaviar.

Här på Österlen händer liksom lite lagom mycket saker, tiden står nästan still och jag som kände att jag  tappade bort mig lite i storstan när jag var i Sydney känner nu att själen hunnit i kapp igen.
Det har varit middagar med familjen, te på trappan i morgonsolen, billigt vin med vänner och cykelturer på små grusvägar i skogen. Tänk idyll. Jag har det bra.



Om tre veckor ska jag bege mig till Vietnam. Mitt pass är sprillans nytt och visumet är också på väg.
Att jag sen inte vet någonting om Asien är kanske lite lustigt men... men jag kommer nog till det med!
Vid sängen ligger en hel trave med böcker jag lånat från biblioteket, tanken är då att jag ska hinna läsa i alla fall lite innan jag beger mig av.

Reseplanen: Ta flyget till Vietnam, där Amerikanen väntar som själv precis anlänt från sitt flyg från Australien.  Jag tänker massor av kärlek!
Dagen efter kommer min amerikans föräldrar som flugit från USA. De är Pappans 60-års dag och ska firas med en massa turistande i Vietnam och Kambodja.
Tanken är att vi hänger på dem och efteråt fortsätter vi.. typ norr, väst eller kanske öst, det är väl här som planerna börjar bli lite, vad ska man kalla det, suddiga.
Vi behöver nog köpa lite böcker och klura på de hela tillsammans, jag tänker då en liten hydda vid stranden, ..visst låter det hemskt jobbigt!



måndag 27 augusti 2012

ADJÖ

Imorgon är det dags att lämna. Lämna Sydney, Australien, vännerna och kängurusen.
Jag är lite nervös att jag kommer sakna ihjäl mig.

Joel och Operahuset 



OM

Om det är viktigt för dig, du kommer att finna en väg. 
Om inte, du hittar en ursäkt. 


torsdag 16 augusti 2012

VART HALLER HON HUS?

Befinner mig gor jag just nu nagonstans i Australien, for att vara mer specefik; det ar en pagaende prosess fran citrusgarden till Sydney.

måndag 13 augusti 2012

NYPONROSA

Sista dagen i Mundubbera. Jag tvättade och fixade, packade och plockade och kände mig ganska så känslosam på ett fint och så där nostalgiskt sätt.
Hela kärleksbubblan sprack dock hastigt när jag på väg in i duschen kände något på mitt ben.... Inte kunde jag gissa att det var en stor kackerlacka krypandes längs mitt ben på väg upp mot min nakna rumpa!
Mundubbera gick från nyponrosa till svart på ...bara så där.


onsdag 8 augusti 2012

OH ERIKA

Dricka gott Nya Zealand vin med chefen och kräka (ganska rejält dessutom) i deras hall, check!
Fan, idag vill huvudet, skammen och jag inte gå till jobbet.


(detta är mitt försök att skratta om de, det är fan inte lätt)

lördag 4 augusti 2012

NIO DAGAR

Nio dagar tills jag ska lämna Mundubbura. Mandarinerna, människorna och lilla plåtlådan jag kallar hem. Det är helt enkelt dags för mig att dra, så jag skrev en dikt om Mundubbura innan jag till Sydney sen Sverige och Asien mig tar.

Dikten om Mundubbura
Där jag bor har vi små gråa groder i toavasken,
och i sesamfrönen jag hällde på mina frukostflingor, där hittade jag masken.

Solnedgången, kängrusen, naturen och lugnet är allt otroligt fantastiskt,
men kakelakorna, kylan och jobbet känns inte alltid fullt så entusiastiskt.

Fjortontimmars arbetspass, tidiga morgnar, öm rygg och trötta fötter,
jag har förvandlats till snövitdvängen trötter.

Kärlek till mina arbetskollegor från Japan, Korea och Taiwan,
att vi på knagglig engelska ändå kan förstå varan'!

Tanters golv jag skurat, ungar jag lekt med och dess trampolin jag hoppat på,
gud så fort fyra månader kan gå!

Jag har tjänat de pengar jag behövde och på samma gång haft det så bra,
fast jag vill gå känns det så svårt att säga "good bye"!

lördag 28 juli 2012

MOS

Självporträtt, unikt suddiga mobilbilder med vackra pratbubblor. Mandariner, jag har förvandlats till en av dom.


torsdag 12 juli 2012

FAN

Lappade kläder, hemlagat och hembakat, lugna hemmakvällar, jobb jobb jobb och bondeattityd. Fan ta dig Mundubbera!


Efter och före Mundubbera i bild.
Skrämmande, jag vet.

fredag 29 juni 2012

RECEPT

Jag tappar alltid bort mina gamla favoritrecept. Det händer när jag flyttar, när jag packar ner livet i en väska, då brukar papper försvinna. Därför har jag på bloggen kategorien recept, så när jag flyttar runt stannar de kvar och kan bli hittade!

• • •

FÄRSK INGEFÄRAÖL
4 serveringar

Detta recept är en sann vinnare i smak jämfört med all ingefäraöl jag någonsin druckit. Det enda minus den har är tyvärr att det inte är lika billigt som den köpta.

140g ingefära
4 msk muscovado socker
3 citroner
1 liter bubbelvatten
färsk mint

1. Riv ingefäran i en bunke, behåll skinnet på.
2. Strö över sockret.
3. Skrubba citronerna rena, skala sedan dem och lägg skalen i bunken med ingefäran och sockret. Mosa med en potatisskalare en stund.
4. Pressa citronsaften från citronerna i bunken.
5. Häll på bubbelvatten och låt sitta i 10min.

Ps. Är det hela för surt tillsätt mer socker och är det för sött mer citron och för starkt mer bubbelvatten.

Filtrera genom att hälla genom sil, Servera med is och mint.

• • •

BANANKAKA
ugn: 175c

Bananabread är en sann aussie favorit, typ som kanelbullen är för svennarna. Banan och kanel är en sweet combo.

2 ägg
2dl socker
80g smält smör
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
2tsk kanel
3 mogna bananer (300g)

1. Starta ugn och smörj och bröa en 1,5 l form.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna i annan bunke och blanda sedan ner det i äggsmeten.
4. Häll smet i form och grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40minuter.

• • •

JANSONS FRESTELSE för två
ugn: 225c

Självklar påsk och julfavorit, jag berättade för amerikanen precis som det var, på andra tidpunkter är det i Svensk lag förbjudit att äta det.

8råa vinterpotatisar
en liten burk ansjovisfiler
2 gula lökar
4.5dl grädde
3msk smör
1msk ströbröd

1. Starta ugn.
2. Skala och finhacka /riv potatisen grovt. Hacka löken och fräs den i en panna med lite smör. Hacka sönder ansjovisen.
3. Smörj en ugnsäker form (liten) och varva i potatis, lök, ansjovis, avsluta med potatis.
4. Slå över grädden, lagom så man ser vätskan.
5. Klicka ut smöret ovanpå och strö sist över ströbrödet.
6. Grädda mitt i ugnen 45-60min.

• • •

PIZZADEG

Vi bakar pizza varje fredag. Ibland tunn och ibland tjock mättande panpizza. Denna deg är god och lättbakad, vi har än så länge aldrig lyckats att misslyckats med den.

25g jäst (halvt paket torrjäst)
1 1/2 dl fingervarmt vatten
4dl vetemjöl
1tsk salt
1 1/2 msk olivolja

Efter att ha fått en jämn deg, låt degen jäsa i 40minuter innan den försiktigt bakas ut på smord form i 250c i 15minuter.
Den tjocka panpizzan fungerar på samma sätt, bara dubbla receptet och baka i långpanna och lägg på några extra minuter på baktiden.

Favoritfyllningen är stark choritzo med spenat och pumpa. Tomatsås, lök, ost och örter måste också på!

• • •

KLADDKAKA
ugn: 175c

Det måste alltid finnas extra kladdkaka i frysen så att man kan få sin kakdos när man som bäst behöver den.
Jag brukar dubbla receptet och baka i långpanna, mest för att det bli mer av det då!

50g smör
2ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
smör och ströbröd

1. Sätt på ugnen. Smörj och bröd form.
2. Smält smör och låt svalna.
Knäck ägg i bunke och rör i socker, tillsätt smör.
3. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, salt i en bunke och vänd i äggsmeten.
4. Häll i smeten i smord form och platta till så den blir jämn.
5. Stoppa in den mitt i ugnen i 15minuter för kladdig och längre ju torrare man föredrar den.

Vi kör aldrig med florsocker eller grädde men det är ju såklart gott till.

• • •

MOROTSKAKA i långpanna
ugn: 175c

Det finns inget godare, både jag och amerikanens favoritkaka i lunchlådan och bakas varje vecka.
Jag måste erkänna, receptet kom med någon glasyr som vi aldrig gjort, den ser lite tråkig ut utan men låt er inte skrämmas.

4ägg
4dl socker
200g smält smör
6dl skalande och rivna morötter
4dl mjöl
2tsk bikarbonat
2tsk bakpulver
2tsk kanel (el. byt ut en tsk mot kardemumma)

1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smör och mjöl väl blandat med de torra ingredienserna. Rör sist i de rivna morötterna.
2. Smör och bröd långpanna och häll i smeten.
3. Grädda i 175c mitt i ugnen i cirka 15min (beror på storlek på långpanna)

• • •

Nu gör det ont av iphone knappandet i fingrarna så här sätter vi punkt.
För att ge er en inblick hur lyxigt vårt kök är; nedan är en bild på mitt hemgjorda decilitermått. Uppmätt på en engångskopp i brist på annat bakmaterial.


lördag 23 juni 2012

GLAD MIDSOMMAR!

Glad midsommar, 12 timmars arbetsdag och sen stupar jag till sängs.

Inga blommor i håret ingen inlagd sill. Ingen nubbe och inga nypotatisar. Inga jordgubbar och ingen sjöng smågrodorna är lustiga att se ...

det närmsta jag kom midsommar var en elstolpe klockan sex på morgonen på väg till jobbet, nollgradigt, mörkt och nej, ingen midsommar alls faktiskt!