Translate

måndag 27 augusti 2012

ADJÖ

Imorgon är det dags att lämna. Lämna Sydney, Australien, vännerna och kängurusen.
Jag är lite nervös att jag kommer sakna ihjäl mig.

Joel och Operahuset 



OM

Om det är viktigt för dig, du kommer att finna en väg. 
Om inte, du hittar en ursäkt. 


torsdag 16 augusti 2012

VART HALLER HON HUS?

Befinner mig gor jag just nu nagonstans i Australien, for att vara mer specefik; det ar en pagaende prosess fran citrusgarden till Sydney.

måndag 13 augusti 2012

NYPONROSA

Sista dagen i Mundubbera. Jag tvättade och fixade, packade och plockade och kände mig ganska så känslosam på ett fint och så där nostalgiskt sätt.
Hela kärleksbubblan sprack dock hastigt när jag på väg in i duschen kände något på mitt ben.... Inte kunde jag gissa att det var en stor kackerlacka krypandes längs mitt ben på väg upp mot min nakna rumpa!
Mundubbera gick från nyponrosa till svart på ...bara så där.


onsdag 8 augusti 2012

OH ERIKA

Dricka gott Nya Zealand vin med chefen och kräka (ganska rejält dessutom) i deras hall, check!
Fan, idag vill huvudet, skammen och jag inte gå till jobbet.


(detta är mitt försök att skratta om de, det är fan inte lätt)

lördag 4 augusti 2012

NIO DAGAR

Nio dagar tills jag ska lämna Mundubbura. Mandarinerna, människorna och lilla plåtlådan jag kallar hem. Det är helt enkelt dags för mig att dra, så jag skrev en dikt om Mundubbura innan jag till Sydney sen Sverige och Asien mig tar.

Dikten om Mundubbura
Där jag bor har vi små gråa groder i toavasken,
och i sesamfrönen jag hällde på mina frukostflingor, där hittade jag masken.

Solnedgången, kängrusen, naturen och lugnet är allt otroligt fantastiskt,
men kakelakorna, kylan och jobbet känns inte alltid fullt så entusiastiskt.

Fjortontimmars arbetspass, tidiga morgnar, öm rygg och trötta fötter,
jag har förvandlats till snövitdvängen trötter.

Kärlek till mina arbetskollegor från Japan, Korea och Taiwan,
att vi på knagglig engelska ändå kan förstå varan'!

Tanters golv jag skurat, ungar jag lekt med och dess trampolin jag hoppat på,
gud så fort fyra månader kan gå!

Jag har tjänat de pengar jag behövde och på samma gång haft det så bra,
fast jag vill gå känns det så svårt att säga "good bye"!

lördag 28 juli 2012

MOS

Självporträtt, unikt suddiga mobilbilder med vackra pratbubblor. Mandariner, jag har förvandlats till en av dom.


torsdag 12 juli 2012

FAN

Lappade kläder, hemlagat och hembakat, lugna hemmakvällar, jobb jobb jobb och bondeattityd. Fan ta dig Mundubbera!


Efter och före Mundubbera i bild.
Skrämmande, jag vet.

fredag 29 juni 2012

RECEPT

Jag tappar alltid bort mina gamla favoritrecept. Det händer när jag flyttar, när jag packar ner livet i en väska, då brukar papper försvinna. Därför har jag på bloggen kategorien recept, så när jag flyttar runt stannar de kvar och kan bli hittade!

• • •

FÄRSK INGEFÄRAÖL
4 serveringar

Detta recept är en sann vinnare i smak jämfört med all ingefäraöl jag någonsin druckit. Det enda minus den har är tyvärr att det inte är lika billigt som den köpta.

140g ingefära
4 msk muscovado socker
3 citroner
1 liter bubbelvatten
färsk mint

1. Riv ingefäran i en bunke, behåll skinnet på.
2. Strö över sockret.
3. Skrubba citronerna rena, skala sedan dem och lägg skalen i bunken med ingefäran och sockret. Mosa med en potatisskalare en stund.
4. Pressa citronsaften från citronerna i bunken.
5. Häll på bubbelvatten och låt sitta i 10min.

Ps. Är det hela för surt tillsätt mer socker och är det för sött mer citron och för starkt mer bubbelvatten.

Filtrera genom att hälla genom sil, Servera med is och mint.

• • •

BANANKAKA
ugn: 175c

Bananabread är en sann aussie favorit, typ som kanelbullen är för svennarna. Banan och kanel är en sweet combo.

2 ägg
2dl socker
80g smält smör
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver
2tsk kanel
3 mogna bananer (300g)

1. Starta ugn och smörj och bröa en 1,5 l form.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna i annan bunke och blanda sedan ner det i äggsmeten.
4. Häll smet i form och grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40minuter.

• • •

JANSONS FRESTELSE för två
ugn: 225c

Självklar påsk och julfavorit, jag berättade för amerikanen precis som det var, på andra tidpunkter är det i Svensk lag förbjudit att äta det.

8råa vinterpotatisar
en liten burk ansjovisfiler
2 gula lökar
4.5dl grädde
3msk smör
1msk ströbröd

1. Starta ugn.
2. Skala och finhacka /riv potatisen grovt. Hacka löken och fräs den i en panna med lite smör. Hacka sönder ansjovisen.
3. Smörj en ugnsäker form (liten) och varva i potatis, lök, ansjovis, avsluta med potatis.
4. Slå över grädden, lagom så man ser vätskan.
5. Klicka ut smöret ovanpå och strö sist över ströbrödet.
6. Grädda mitt i ugnen 45-60min.

• • •

PIZZADEG

Vi bakar pizza varje fredag. Ibland tunn och ibland tjock mättande panpizza. Denna deg är god och lättbakad, vi har än så länge aldrig lyckats att misslyckats med den.

25g jäst (halvt paket torrjäst)
1 1/2 dl fingervarmt vatten
4dl vetemjöl
1tsk salt
1 1/2 msk olivolja

Efter att ha fått en jämn deg, låt degen jäsa i 40minuter innan den försiktigt bakas ut på smord form i 250c i 15minuter.
Den tjocka panpizzan fungerar på samma sätt, bara dubbla receptet och baka i långpanna och lägg på några extra minuter på baktiden.

Favoritfyllningen är stark choritzo med spenat och pumpa. Tomatsås, lök, ost och örter måste också på!

• • •

KLADDKAKA
ugn: 175c

Det måste alltid finnas extra kladdkaka i frysen så att man kan få sin kakdos när man som bäst behöver den.
Jag brukar dubbla receptet och baka i långpanna, mest för att det bli mer av det då!

50g smör
2ägg
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
smör och ströbröd

1. Sätt på ugnen. Smörj och bröd form.
2. Smält smör och låt svalna.
Knäck ägg i bunke och rör i socker, tillsätt smör.
3. Blanda vetemjöl, kakao, vaniljsocker, salt i en bunke och vänd i äggsmeten.
4. Häll i smeten i smord form och platta till så den blir jämn.
5. Stoppa in den mitt i ugnen i 15minuter för kladdig och längre ju torrare man föredrar den.

Vi kör aldrig med florsocker eller grädde men det är ju såklart gott till.

• • •

MOROTSKAKA i långpanna
ugn: 175c

Det finns inget godare, både jag och amerikanens favoritkaka i lunchlådan och bakas varje vecka.
Jag måste erkänna, receptet kom med någon glasyr som vi aldrig gjort, den ser lite tråkig ut utan men låt er inte skrämmas.

4ägg
4dl socker
200g smält smör
6dl skalande och rivna morötter
4dl mjöl
2tsk bikarbonat
2tsk bakpulver
2tsk kanel (el. byt ut en tsk mot kardemumma)

1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smör och mjöl väl blandat med de torra ingredienserna. Rör sist i de rivna morötterna.
2. Smör och bröd långpanna och häll i smeten.
3. Grädda i 175c mitt i ugnen i cirka 15min (beror på storlek på långpanna)

• • •

Nu gör det ont av iphone knappandet i fingrarna så här sätter vi punkt.
För att ge er en inblick hur lyxigt vårt kök är; nedan är en bild på mitt hemgjorda decilitermått. Uppmätt på en engångskopp i brist på annat bakmaterial.


lördag 23 juni 2012

GLAD MIDSOMMAR!

Glad midsommar, 12 timmars arbetsdag och sen stupar jag till sängs.

Inga blommor i håret ingen inlagd sill. Ingen nubbe och inga nypotatisar. Inga jordgubbar och ingen sjöng smågrodorna är lustiga att se ...

det närmsta jag kom midsommar var en elstolpe klockan sex på morgonen på väg till jobbet, nollgradigt, mörkt och nej, ingen midsommar alls faktiskt!

fredag 15 juni 2012

BREAKDOWN

Dagarna innan mensen, vissa månader blir jag mörkrädd för mig själv.
För att ge detaljer; tänk dig mig storgråtandes till en dålig Adam Sandlerfilm. Inte nog med att det är 1999's värsta Hollywoods kliché, det är en film jag redan sett två gånger. Men det hela kändes så tragiskt, (ja hela livet faktiskt) och när hunden dog, då var det mental breakdown.
Livet som ett labilt hormonmonster är då inte lätt.

Jag hittade föresten en pratbubbsapp på AppStore, alldeles gratis, värsta! Amerikanen tyckte att jag blivit galen men jag berättade precis som det var, Detta Är Stort!!

TYSTNAD!

Hör upp, jag har hittat det vi alla innerst inne hoppas på att hitta en dag, Slutet Av Regnbågen!!

 Kemikalier ala livsfarligt typ


onsdag 13 juni 2012

FRÅN SJUKSTUGAN

Lycka är att vara feberfri!
Första dagen sedan drottninginfluensan och det känns fantastiskt. Att ha ont i halsen, ont i hela kroppen faktiskt, och ha en näsa som snorar ner allt känns som verkliga bagateller!
Just nu sitter jag och äter soppa, jag har inte käkat på ett par dagar så det smakar urgott. Egentligen vet jag inte vart den kommer ifrån eller vem som gav den till mig. Det satt helt enkelt några burkar soppa på trappan utanför min dörr. Inte en endaste lapp till syntes och jag undrar vem det skulle kunna vara ifrån? Tack vackra främling, you made my day!
En annan sak som gjorde mig glad var bilder på min brorsdotter som damp ner på mejlen idag. Trots hennes futtiga sju månader verkar hon urhärlig och jag ser verkligen fram emot att träffa henne.
Ute är det en sån idyllisk höstdag utan ett endaste moln. Ni kan gissa vem som kommer att sitta på trappan idag med citron- och honungste invirad i filtar och med en bok ...oh yes, stackars sjuka jag!! Jippi!



måndag 11 juni 2012

SÅDÄR

Idag är det drottningens födelsedag, Englands drottning menar jag förstås. Min kropp bestämde sig för att ta ut glädjen i förskott och jag har legat med feber sen igårkväll. Livet känns sådär.

Jag kan inte sova mer och kroppen är alldeles för trött och mör för att lämna sängen, istället försöker jag skriva krönikor. Det är inte lätt vill jag påstå, men övning ger färdighet. Än så länge har jag fyllt två sidor med sidospår av febriga tankar från tidigare tankar man kanske kunde göra något av. Egentligen skulle jag ville få fram lite fakta och googla runt men mottagningen idag är så dålig att man mest vill slänga telefonen i väggen.
Japp, så här ligger jag fint bland utrivna anteckning och snorfyllda toapappsbollar, hipp hipp hurra liksom, grattis Bettan!

lördag 9 juni 2012

6 JUNI ...oh fan, just det!

Jag missade att det var Sveriges nationaldag ...igen. (tack mamma för påminnelsen annars hade jag fortfarande inte vetat)

Heja heja Gustav Wasa för att han blev kung skulle jag ju sjunga och baka en stor nationaltårta med flaggor i.

I mitt hem är jag och min amerikan så patriatiska för vårt moderland att vi till och med skriver nya svenska etiketter på alla våra matvaror (inget engelskt trams.) Det är inte alls så att en av oss är utlänning och försöker minnas o med konstiga prickar över uttalas ööeh på skånska.