Translate

söndag 4 september 2011

INTE OKEJ

Visste du att det just nu lever två miljoner hönor i Sverige som lever hela sitt liv i en bur? ...det är ungefär 35% av hela vår svenska äggindustri. De lever på en mindre ytan än ett A4 papper, det är så trångt att de inte ens kan sträcka ut vingarna. Det är inte okej.

                                                     illustrerad utav Sven Nordqvist såklart


3 kommentarer:

 1. Nej, det är verkligen inte okej! Hur är det i Australien? Lika vanligt med burhöns?

  SvaraRadera
 2. Sedan kan man ställa sig frågan om det verkligen är bättre med frigående höns? då går de på varandra, de som dör blir snabbt uppätna av sina "kamrater" och de lever då i ett "samh'lle" där endast den starkase överlever...

  SvaraRadera
 3. Sara, jag har ingen statistik på det hela men jag vet att det går att få tag på ekologiska frigående värpta ägg, eftersom detta är det ända jag köper.

  Ina, jo frågan är vilket är värst? det finns stora problem i båda grupperna. Jag har läst lite olika rapporter och studier visar att att hönan föredrar att leva i flock och inte isolerad i en A4 bur, självklart dock i mycket större utrymme. Ibland framförs argumentet att eftersom dödligheten ibland är högre i frigående system, bland annat på grund av kannibalism och sjukdomar, så är burarna bättre för hönorna. Men burarna blir inte bättre av att hönorna lider även i frigående system. De frigående systemen skulle kunna utvecklas och förbättras, till exempel genom utevistelse och mindre grupper, medan en bur alltid är en bur med de grundläggande problem som det innebär.
  Som det ser ut nu är det endast de ekologiska hönsen som går ut, det innebär bara en tredjedel av deras liv. Vi får helt enkelt kämpa på och försöka ändra på våra lagar.

  SvaraRadera