Translate

onsdag 26 oktober 2011

PRIORITERA

Jag skulle vilja skriva en kommentar på Lady Dahmers senaste inlägg, ”Ju mindre du är beredd att betala för maten du äter desto mindre är du beredd att betala för de som tillverkar den”, som handlar om hur hon och hennes familj spenderar sina pengar. Anledningen till att jag vill ta upp det är för att det väckte en stor debatt och även fick mig till en fundera över mina val. (Klicka på länken ovan och läs du med.)

Ett citat direkt ifrån inlägget:
Mat är politik säger man och det stämmer. Mat ÄR politik och att betala lite dyrare innebär ofta att man betalar för sådant som kostar. Billig mat = billiga kostnader = billig arbetskraft = sämre förhållanden för boskap och människor. Ju mindre du är beredd att betala för maten du äter desto mindre är du beredd att betala för de som tillverkar den. Mat är politik. Glöm inte det när ni kritiserar konsumtionshetsen.”

I början av inlägget skriver hon att hennes familj tillsammans ungefär spenderar 10.000kr i månaden på mat. Hon skriver även att hon prioriterar bort allt från smink till utekvällar eftersom för henne är ekologisk och bra mat viktigare.
Precis som Lady Dahmer sa är allt vi gör politik, alla pengar vi spenderar påverkar. Kläderna du handlar är det svensk design eller tillverkade av oavlönade barn, handlar du utländsk kyckling där både arbetarna, miljö och djur tar skada eller väljer du en ekologisk sallad av bonden utan för stan?
För vissa är pengarna och karriär viktigt medans andra prioriterar familj, fritid eller hobby. Någon har en dyr hyra som gärna vill bo i stan medans någon bor i förorten och istället har råd med bil. Vissa lägger alla pengar på mat och andra på öl. Någon går till ett dyrt gym och någon sparar ihop till en resa till Australien. Någon färgar håret en gång i månaden och någon köper ekologiska dyra tvålar.

En ensamstående förälder kanske inte har så många val, inte heller en nysvensk familj som lyckats fly från krig. Lika så kan det vara för arbetslösa, sjukskrivna, eller titta bara runt om i världen så mycket fattigdom. Med detta inlägget menar jag bara att vi borde ta oss en funderare, hur prioriterar jag mina pengar? Kasta inte skit på andra för deras höga inkomst, mysiga sommarstuga eller nyköpta kläder kanske är det så att det prioriterar annorlunda och lever på nudlar eller väljer bort semestern för att få det hela att gå runt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar